Læserbrev fra Fanø Ugeblad – Politisk kommentar

Der var byrådsmøde mandag d.21.marts.

Mødet startede lidt overraskende med at de konservative ville åbne for dele af det forslag, som ellers skulle behandles sidst under et lukket punkt. De stillede forslag om, at det skulle tages ud af dagsordenen og så genbehandles som to punkter, i diverse udvalg.

Borgmesteren var helt med på, at åbne den del, det ikke havde med prisfastsættelse af grunde at gøre; men mente til gengæld, at det kunne behandles på det aktuelle møde under punktet: Meddelelser fra borgmesteren.

Det var der så ikke enighed om, idet de konservative hellere ville have det udskudt. Afstemningen herom gav flertal for at forslaget blev behandlet på det aktuelle møde.

Nu var man jo som udenforstående lidt spændt, for det fremgik jo ikke af dagsordenen, hvad det drejede sig om.

Punktet handlede om 5 af kommunens byggegrunde på Nørre Nytoft, som, kunne jeg forstå, har ligget til salg et godt stykke tid. Økonomi og Planudvalget havde indstillet, at salget af de 5 byggegrunde blev sat i bero, for at undersøge muligheden for, at dele grundene op i flere men mindre enheder til brug for, at folk kan opføre ”tiny houses”, som er meget billige boliger. I Vejle Kommune har man gode erfaringer med den type boliger.

De konservative var imod, men kom i mindretal, så nu undersøges mulighederne for om det er muligt, at Fanø kan tilbyde grunde til opførelse af billige boliger. Spændende, hvis vi kunne tiltrække nye befolkningsgrupper.

 

Herefter fulgte en række økonomiske punkter, som ikke rigtig kunne diskuteres og derfor blev henholdsvis taget til efterretning eller godkendt.

 

Så kom der et punkt om: Delegerings- og kompetancefordelingsplan for Fanø Kommune.

Den var blevet udarbejdet af administrationen ud fra et politisk ønske om, at sikre laveste niveau for beslutninger, så ikke alt skal op og diskuteres i byrådet. Det var en meget lang liste inden for næsten alle områder. 9 områder flyttes til administrationen, 3 områder til afgørelse i udvalg.

Derudover var der punkter der røg ud og nye, der kom ind.

Det var et meget vigtigt punkt, som da også fik det del politikker-ord med på vejen. For hvad er politikkernes rolle egentlig? Skal de afstikke de overordnede retningslinjer, og så overlade til administrationen at administrere efter dem, eller skal de være med indover i de enkelte sager.

Der var ikke helt enighed om politikkernes rolle, hvilket også kom til udtryk i et ændringsforslag, som havde fået flertal i Økonomi og Planudvalget. De havde indstillet til at Kollektiv trafik oprettelse og nedlæggelse af ruter skulle forblive noget, man afgjorde i byrådet.

Det lidt interessante i denne sammenhæng er, at næste punkt på byrådets dagsorden var en revidering af den eksisterende køreplan, som administrationen havde udarbejdet med inddragelse af forskellige borgergrupper, som mildt sagt har været utilfredse med den tidligere busplan, som var politisk udarbejdet.

Nå, men tilbage til ændringsforslaget fra Økonomi- og Planudvalget. I Økonomi- og Planudvalget havde V, A og C stemt for ændringsforslaget, og de tre partier har flertal i byrådet, men nu bør man primært stemme efter overbevisning og det gjorde det ene medlem af venstre også, på den måde blev der flertal for administrationens forslag.

Lad os håbe, at det kan bidrage til et bedre arbejde på rådhuset både fra administrationen og fra politikkerne.

Der var dog den tilføjelse til forslaget, at regnskab for Fanø Boligselskab (plejehjemmet) fortsat skal godkendes i byrådet. Det er stadig ikke meget vi hører til det plejehjem.

 

Derpå var ændring af buskøreplanen på dagsordenen. Det har været til stor frustration for forældre i Søndreho, at bustiderne ikke passede med skoletidens afslutning. Med den nye køreplan skulle det være blevet bedre, men for ikke at forringe servicen for andre faste brugere af bussen, krævede det en ekstra bustur, som så koster ca. 80.000 kr. for resten af året, som et enigt byråd godkendte.

En lille pudsighed kom i den forbindelse frem. Den eneste lovbundne trafikforpligtelse en kommune har, er at de skal sørge for skolebuskørsel. Forhåbentlig kan det så fremover foregå i samråd med skolen, som jo på grund af coronaregler indførte forskudte mødetider.

 

Så var dagplejen på programmet.

På grund af de faktiske forhold, der er ikke ansøgere til de opslåede stillinger, ligesom der heller ikke er forældre nok der efterspørger det, nedjusteres dagplejen til 2 dagplejere, 1 dagplejevikar samt en børnegrundnormering på i alt 8 børn.

 

Sidste punkt, som vi måtte være med til, var valg af to repræsentanter fra Børne- og Kulturudvalget til Folkeoplysningsudvalget, det blev Olav Husted Nilsen (B) og Christian Lorenzen (C).

 

Alt i alt et spændende byrådsmøde, som bærer kimen til en bedre fordeling mellem politikkere og administration.

 

Lisbet Petersen fra Enhedslisten